Curs UCE-Sàpiens: Com es construeix el relat històric

images

Ja és oberta la matrícula per al nou curs d’extensió universitària titulat ‘Com es fa la història?’, organitzat per la Universitat Catalana d’Estiu i Sàpiens. La matriculació és oberta en aquest formulari de matrícula.

Un dels elements fonamentals per a l’existència d’una comunitat nacional és la consciència d’un passat comú. Un passat el coneixement del qual no és neutre i que sovint es converteix en eina de debat i de combat. La història és un relat poblat de fets, llocs i personatges ordenats cronològicament. Però com es construeix aquest relat? Com ho fan, els historiadors, per construir una explicació del passat? Com es passa de la investigació a la divulgació? I, finalment, com la història passa a ser també un recurs econòmic?

El propòsit d’aquest curs és respondre aquestes preguntes mostrant allò que en diríem ‘la rebotiga de la història’. La idea és que els participants al curs acabin tenint les eines per entendre com es fa la història d’un país, en aquest cas el nostre.

El curs inclou tres activitats fora de l’aula: una visita a les restes del Born, una visita comentada al Museu d’Història de Catalunya i una visita a la Barcelona inèdita.

Aquest és el calendari i el programa del curs:

17 d’octubre
Com treballen els prehistoriadors? L’exemple d’Atapuerca. Ponent per determinar.

24 d’octubre
Com es fa una recerca d’arxiu? Ferran II i Barcelona. Àngel Casals.

28 d’octubre al matí i 4 de novembre
El redescobriment de la ciutat: el Born. Quim Torra.

31 d’octubre
El desenvolupament d’una recerca. El cas de la maternitat d’Elna. Assumpta Montellà.

7 de novembre
Els mecanismes de les polèmiques historiogràfiques: Casp i Felip V com a exemples.
Àngel Casals.

14 de novembre i 18 de novembre
Com s’explica la història en els museus d’història. Agustí Alcoberro.

21 de novembre
Els camins de la divulgació històrica. Sònia Casas.

28 de novembre
Les polítiques de memòria històrica. Andreu Mayayo.

18 i 25 de novembre
L’ús de la geografia per explicar la història. Mariano Barriendos.

12 de desembre
El patrimoni històric, un recurs turístic fonamental per a Catalunya. Montserrat Coberó.

Oberta la matrícula
Les classes es fan al Col·legi de Doctors i Llicenciats (Rambla Catalunya, 8, principal). Preu: 120 €. Matriculació: fins al 16 d’octubre a la pàgina web de la UCE, www.uce.cat) o a la seva seu (Gran Via de la Corts Catalanes, 600, 3r 2a. Barcelona). Per a més informació, truqueu als telèfons 93 317 24 11 o 93 317 24 58, i a l’adreça electrònica curs.sapiens@uce.cat.

Les deu conferències, obertes a tots els públics, s’impartiran les tardes dels dimecres entre les 19 i les 21 h al Col·legi de Doctors i Llicenciats (Rambla Catalunya, 8. Barcelona). Les sortides són els diumenges, 28 d'octubre, 4 de novembre, 18 de novembre i 25 de novembre del 2012.

Preu: 120,00 euros (no col·legiats) i 100,00 euros (col·legiats del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya)

Més informació: als telèfons 933 172 411 i 933 172 458, al web www.uce.cat i al correu electrònic curs.sapiens@uce.cat

zp8497586rq